Kalhovd feirer 100 år til fjells

Kjersti og Petter på Kalhovd Turisthytte feirer hyttas 100 årsjubileum
Kjersti og Petter på Kalhovd Turisthytte feirer hyttas 100 årsjubileum Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Det er ingen kleskode når Kalhovds første 100 år skal feires.

Tekst og foto: Bjørn Harry Schønhaug

Det var en gang at selskapet Norsk Hydro bidro til det som i dag er Kalhovd turisthytte - 1.100 m.o.h med 75 sengeplasser. Lørdag 8.juli skal jubileet feires med festmiddag, men det forventes ikke at alle gjester stiller i galla. Mange av gjestene er fjellvandrere som kommer rett fra fjellet – kanskje uten å ane hva som venter dem.

- Noen kommer i stillongs fordi buksa er våt, forventer Kjersti Wøllo, vertskap på hytta.

Store muligheter

I 1917 fikk Skien-Telemarkens Turistforening en brakke av Norsk Hydro, etter initiativ fra direktør Scott Hansen. Den ble kalt for ”Kalhovdstuen” ´, og lå lenger opp i terrenget enn dagens bygningsmasse.

”Vor nye turiststation ved Kalhovdfjorden nedenfor Store Maarvand synes at være et meget vellykket tiltak,” skrev redaktør J.Borchsenius i STTs årsberetning fra 1919.

Videre skrev han:

”Der aapnes herved nye, store muligheter for turisttrafikken i Telemarken.”

Gått opp løypa

Nå 100 år etter, ser daglig leder Jon Atle Holmberg i DNT Telemark at Borchsenius´ord fortsatt er i behold. Kalhovd er en viktig innfallsvinkel for turer på østsiden av Hardangervidda.

- Hytta er et godt utgangspunkt for rundturer av forskjellige lengder og vanskelighetsgrad, og har god tilgjengelighet i forhold til sykkelturer, sier Holmberg.

For Kjersti , som sammen med mannen Petter Martinsen driver hytta, er det viktig å ha fokus på de som har gått opp løypa og lagt til rette for hva Kalhovd er i dag.

- Vi må ta innover oss hva vi er og hva vi holder på med, sier hun.

Møter Rikulv

Når gjestene samles til fest lørdag 8.juli får de en rikholdig pakke med opplevelser. Først blir det velkomst med rømmegrøt og spekemat, før gjestene legger ut på tur. Ved Mår skal de møte selveste Rikulv. Han levde i middelalderen og ble lyst fredløs etter at han drepte en av områdets storbønder etter en krangel om fiskerettighetene i Mår.

- Når gjestene ankommer Mår kommer vi til en hule Rikulv hadde tilhold i, og vi møter faktisk Rikulv, forteller Kjersti, uten at hun vil avsløre mer enn nettopp det.

Der vil også Den norske studentersangforening fremføre et nasjonalromantisk repertoar.

Noe spesielt

Når en hundreåring skal feires hører det naturligvis bobler og festivitats med. Til jubileumsmiddagen er det invitert mange gjester.

- Sjefen sjøl kommer, sier Kjersti.

Sjefen hun sikter til er DNTs generalsekretær Nils Øveraas. I tillegg kommer Jon Atle, styreleder Kaj Eggesvik i DNT Telemark, flittige dugnadsarbeidere, tidligere vertskap og andre lokale helter.

- Også kommer alle gjestene som ikke aner hva de kommer til. Vi er jo en åpen turisthytte.

Kalhovd-legenden Tor Nicolaysen skal formidle høydepunkter fra en 100-årings liv, og i forbindelse med middagen skal studentersangforeningen ha en liten konsert. Hva gjstene får servert, velger Kjersti å holde hemmelig. Hun lover at det blir bra.

- En vanlig Kalhovd-middag er noe spesielt.

Daglig leder Jon Atle skryter av hytta ved Kalhovdfjorden.

- Med god mat, god atmosfære og flott vertskap, er dette hytta du bør besøke, inviterer han.

Kjersti og Petter på Kalhovd Turisthytte feirer hyttas 100 årsjubileum

Skrevet av Mikel Gonsholt 4. juli 2017